Çocuklar için oyun en iyi eğlence aracıdır. Çocuklar oyunla gelişir ve büyürler. Oyun oynayarak öğrenir ve üzerindeki negatif enerjiyi atarlar. Oyun çocuğun çok boyutlu gelişmesini sağlar. Beyindeki bağlantılar oyunla kurulur. Çocuklar kavramları ve bilgileri oyunla öğrenir. Deneme yanılma yaparak aktif öğrenme sürecine oyunla katılır. Kalıcı öğrenmeler oynayarak öğrenme sonucu gerçekleşir. Bilişsel gelişim sürecine oyunun katkısı büyüktür. Çocuklara masal anlatmak, fış fış kayıkçı şeklinde oyunlar oynamak çocuğun dil gelişimini pozitif yönde yönde etkiler.
Bebekler kendisine uzanan nesneleri yakalamaya çalışır. Bu şekilde başını dik tutmayı öğrenir. Bu konum çocuğun fizyolojik ve bedensel gelişimine katkı sağlar. Çocuklara oyun oynamaları için oyuncak seçerken seçici olmalısınız. Ses çıkartan oyuncaklar çocukların dil gelişimini destek sunar. Çocuklar oyuncaklarını kaba kullanırlar. Bu yüzden kırılmayan oyuncak seçmelisiniz. Yumuşak ve ses çıkaran oyuncaklar çocuklara alınmalıdır.
Çocuklar kurallı oyunları 7 yaşından sonra oynamaya başlarlar. Kurallı oyunlar çocukların sosyal becerilerini geliştirir. Çocuklara oyun seçerken yaratıcı oyunlar seçilmelidir. Eşyaları birleştirip ev yapma şeklinde logo oyunları çocuğun bilişsel yapısını kuvvetlendirir. Kıyafetleri kombine etme ve bebek giydirme gibi oyunlar çocukların güzel duyu becerisini geliştirir.
3 yaş bebekler oyun oynarken halkayı çubuğa geçirme, iç içe kap geçirme, itilen ve çekilen oyuncaklarla oynamayı severler. Sıradan müzik aletleri, oyuncak telefonlar, çay parti setleri, oyuncak mutfak setleri, 3 tekerlekli bisikletler çocuklar oyuncak olarak alınabilir. 7-12 yaş döneminde çocuklar somut işlemler döneminde yer alır. Bu zamanda çocuklar kelime oyunları oynamayı sever. Okul bu zamanda çocuk için iyi bir eğlence merkezidir. Bu dönemde çocuklar spora yönelir. Spor oyunlarını çok sever. Takım oyunlarına yönelirler. Oyunların kurallı olmasını isterler.